Ğadir hum anlam ve önemi

Ğadir hum anlam ve önemi

Gadiri Hum, Mekke ile Medine arasındaki Rabiğ Vadisi'nde bulunan bir bölgenin adı. Arapçada Gâdîr-i Hum olarak yazılıyor ve Hum Gölcüğü anlamına geliyor. Hazreti Muhammed'in ilk ve son hac ziyaretinde sahabilere yaptığı yaptığı Veda Haccı konuşmasının burada yapıldığı söyleniyor.

Idil Gadir ne demek?

Gâdir-î Hum Bayramı Şiîlerin inancına göre İslam peygamberi, Ali bin Ebî Tâlib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bunun kaynağı olarak Gadir-i Hum'u öne sürerler. Bunu anmak için her sene Hicrî Zilhicce ayının 18inde "Gadir-i Hum Bayramı" kutlanır. Bu gün, Gadir-i Hum Hadisi'nin yıldönümüdür.

Gadir Hum olayi nedir ehlibeyt?

Muhammed (S.A.V)'in Hicret'ten sonra gerçekleştirdiği tek Hac olan “Vedȃ Haccı”ndan sonra “Ġadir-Hum” denilen mevkide yaklaşık 120.000 Müslüman Hacı ile namaz kıldıktan sonra, bunların huzurunda Allah'ın emri üzerine Hz. Ali'yi kendisinden sonraki İmam, Halife, Veli ve Vasi tayin etmesi olayıdır.

Alevilerin Gadir Hum Bayramı Nedir?

Gadir Hum Bayramı, şii müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramına ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanır. Hz.Muhammed'in Hz. Ali'ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak ilan eden Aleviler, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler.

Gadir-i Hum olayı nedir?

Gadîru Hum hutbesi, hicretin onuncu yılında Zilhiccenin on sekizinci günü Veda Haccı'ndan dönerken okunan bir hutbedir.

Gadir Hum kuranda geçiyor mu?

Kur'an-ı Kerim'de onlarca ayet Hz. Ali (as) hakkında nazil olmuştur. … Hz. Ali (as) hakkında inen ayetlerden ikisi Gadir-i Hum'da İmamet meselesiyle ilgili olan Maide suresi 3 ve 67. ayetlerdir.

Gadir-i Hum Bayramı’nı kimler kutlar?

Gadir-i Hum Bayramı Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci günü kutlanır. Gadir-i Hum Bayramı'nı kimler kutlar? Gadir-i Hum Bayramı' Şii inancına sahip müslümanlar kutlar.

Gadir Hum hangi ayette geçiyor?

En son Veda Haccı dönüşü Gadir-i Hum mevkiinde tebliğ ayeti (Maide, 67) nazil oldu. Bu ayette Efendimiz''e eğer Allah''ın risaletini/mesajını tebliğ etmezse elçiliğin hakkını vermemiş olacağı ihtar edilmekte ve insanlardan korkmaması, kendisini Allah''ın koruyacağı bildirilmektedir.